Посетителите на Художествената галерия в Добрич имат възможност да разгледат временна изложба - ретроспекция на творби на скулптора Димитър Янков. Озаглавена е "Цивилизация", предаде репортер на Агенция "Фокус".

Представени са 27 творби, създадени в различни периоди от творческото развитие на художника. Въпреки че има многобройни участия в колективни и 16 самостоятелни изложби, Димитър Янков за пръв път прави самостоятелна изложба в България, като избира родния си Добрич. Скулпторът живее и твори в Добрич.

Изложбата е също юбилейна за автора, който тази година навърши 70 години. "Пестелив на думи, Димитър Янков сърдечно благодари на присъстващите на откриването колеги, приятели и ценители и сподели, че усеща работата си и изложбата като дълг към града, който е събудил в него творческия потенциал. Паметникът на Захари Стоянов, поставен пред Младежкия център в Добрич, е първото дарение на художника за родния му град", посочват от екипа на галерията.

Експозицията съдържа малки пластики, характерни за началото на творческия път на художника, и едрофигурни композиции, каквито работи в по-късен етап и до момента.

Авторът отделя особено внимание на общуването между хората и това е запечатано в творби, като "Диалог I“, "Диалог II“ и "Среща“, взаимодействието между човека и природата ("“Старецът и морето“, "Пролет“, "Изгревът“), самотата и отчуждението са друга тема ("Пътят“, "Прозорецът“, "Господин Никой“). Фигурите са динамични, носещи напрежение, както е в "Диоген“ или готови всеки миг да се раздвижат, като например в "Кармен“.

Изложбата може да бъде разгледана до 15 ноември 2022 г.

Жулиета НИКОЛОВА