Още четири стари сгради, обявени за недвижими културни ценности, са в процес на реставрация тази година във Варна, информират от общината в морския град. Те се намират в центъра на града – на ул. "Панагюрище“ № 1 пресечна с ул. "Преслав“ № 57; на ул. "Драгоман“ № 27, 27А, на ъгъла с ул. "Бдин“; на ул. "Славянска“ № 20; на ул. "Македония“ № 40, съобщиха от отдел "Недвижимо културно наследство“ към Община Варна. Проекти на други девет обекта със статут на недвижими културни ценности са внесени за одобрение в Община Варна, след което предстои също да бъдат реставрирани. Ремонтни дейности предстоят и за филиала на ДТ "Стоян Бъчваров" - една от знаковите сгради в центъра.

По инициатива на Община Варна над 500 обекта в града са включени в списъка на паметници на културата. За още 121 сгради в момента се извършва изследователска работа, като целта е те да бъдат включени в защитените списъци на Националния институт за недвижимо културно наследство.

По данни на отдел "Недвижимо културно наследство" от 2015 г. до момента са възродени едни от най-красивите къщи в центъра на града: на бул. "Княз Борис І“ №8 и №30; ул."Воден" №7 и №13; на ул. "Драган Цанков“ №8, ул. "Братя Миладинови" 11, бул. "Вл. Варненчик" 47, ул. "Хан Омуртаг" 11. Обновени са и къщите на ул. "Архимандрит Филарет“ №13, ул. "Дръзки“ № 10; ул. "Драгоман“ № 28; бул. "Приморски“ №67, на ул. "Преслав“ № 5; № 7; № 13,  както и сградата на бившия гранд хотел "Париж" на ул. "Преслав" 57.