Реставрират "Синята къща" в Стария Пловдив, информира общински институт "Старинен Пловдив".

За 294 календарни дни и срещу сумата от 149 966,03 лева без ДДС ще бъде реставрирана фасадата на къща "Павлити" (Синята къща). Консервационно-реставрационните дейности, изпълнени в съответствие с проект, съгласуван от Министерство на културата по реда на Закона за културното наследство, трябва да приключат не по-късно от 15 декември 2023 г. Автор на проекта по част КРР е реставраторът Никола Стоянов.

Договорът за изпълнение е сключен с фирма "Рестстрой" ЕООД въз основа на резултатите от приключилата обявена обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки.

Къща "Павлити" е построента в средата на XIX век и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С пищната си декорация, характерното еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град.

Сградата е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата през 1949 г. и притежава статут на недвижима културна ценност от "национално значение".