На Светли четвъртък врати ще отвори реставрираната черква "Св. Николай Чудотворец" в Дупница, съобщиха за "Фокус“ от църковното настоятелство към храма. В най-стария дупнишки храм ще бъде отслужено пасхално богослужение, което ще започне в 8.30 часа. В 9.00 часа ще бъде посрещнат Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. Поканени са кметът на Дупница Методи Чимев, председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, областният управител на Кюстендилска област Александър Пандурски.

Храм "Св. Никола", който е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата, се възражда след повече от половинвековно занемаряване. Западането на черквата, основана 1609 година и престроена през 1844 година, започва още в първите години на социализма, когато е превърната в "гробищна" и до окончателното й затваряне през 80-те години на миналия век в нея са се служили само опела.

"В резултат на многогодишното запустяване, унищожаване и ограбване църквата беше в окаяно състояние. В края на 2019 година Софийската света митрополия в лицето на Софийския митрополит и Патриарх Български Неофит взе решение за възстановяването й. В тази връзка Комисията по вероизповеданията към Министерския съвет чрез Софийска света митрополия предостави на Архиерейското наместничество на Дупнишка духовна околия 10 000 лева. Половин година по-рано бе назначен и свещеник“, посочиха от настоятелството към храма.

Отец Иван Айдаров се е амбицирал и с помощта на дарители и доброволци е върнал към нов живот ценната за паметта на Дупница черква. В началото на 2020 година храмът вече има дарителска сметка, а скоро след това помощта си предлага и Юлиан Манов. Така той става основен дарител на мащабните ремонтни и реставрационни дейности, започнали на 21 септември 2021 година.

"Юлиан Манов не просто дава пари, но приемайки каузата за свой морален дълг към наследеното от предците ни, се ангажира активно и с организацията на целия процес по обновяване на храма и благоустрояване на старите градски гробища в дворното й пространство. Безценна за нас е и помощта на всички останали по-малки дарители, на които благодарим от сърце. Благодарение и на неимоверните усилия на председателя на Църковното настоятелство отец Иван Айдаров, само година и половина след началото на мащабните ремонтни и реставрационни дейности, храм "Св. Никола" вече е готов да посрещне свещенослужители и миряни“, споделиха още от църковното настоятелство.

Венцеслав ИЛЧЕВ