Може би към средата на годината, или до август-септември, ще имаме готов технически проект, както и работен проект за реставрацията на Баня Старинна. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" Красимир Линков, директор на Градска художествена галерия в Пловдив. 

"Оттам нататък вече зависи от това колко бързо и как ще получим средствата за строежа. Но мисля, че всички са концентрирани и са убедени в това, че този паметник на културата трябва да стане. Така че мисля, че ще има максимално съдействие от страна на Община Пловдив, а защо не и от държавата, за да може бързо да се придвижи това финансиране. Но там отново знаете как се случва: ще обявим обществена поръчка, ще се чакат съответните срокове. Дано да не се обжалва обществената поръчка и т.н. В най-оптимистичния вариант може би следващата година да имаме един завършен обект, до средата на годината" каза Линков.

По думите на директора на ГХГ, е било много важно окончателното одобрение от НИНКН, защото без него нямаше как да се премине към следващия етап – към техническия проект.

"По договора, както е подписан, техническият проект може да се стартира само след като има окончателно одобрение от НИНКН за инвестиционния проект. Така че вече договорът започва да тече, т.е. в тази си част технически проект започва да тече и имаме 90 работни дни, за да го приключим. Надявам се, и ми си иска, и ще настоявам и по-рано да го приключим, защото основният въпрос е какво се случва през цялото това време. Всички сме наясно, че институциите се бавят много. За последното съгласуване чакахме 6 месеца. Както и да го погледнете не е нормално, и като сложим два пъти по 6 месеца – ето ви година и половина. Всъщност, неслучайно влязохме в процес на проектиране и ремонт, и адаптиране на "Баня Старинна", защото това е една сграда, която въпреки че са правени различни ремонти през годините, те касаят преди всичко покрива и част от фасадите, но цялостно банята въобще не е реставрирана и въобще не е адаптирана, за да бъде едно място, където да се показва изкуство", добави Красимир Линков.

Той обясни какво точно ще се прави по сградата отвън и вътре.

От източната страна има няколко пристройки, които са правени много по-късно, те не са част от паметника на културата, но сраснати с него. Това са резервоар за гориво, цистерна за вода, които не са автентични, а може би от времето на социализма, когато в банята се е ползвала по предназначение. 

Предстои и тяхното премахване и на тяхно мястото да се изгради много малък съвременен обем, който да има задължителните тоалетни за посетителите и задължителния офис.

"Това също беше един проблем, защото с годините входното пространство на банята е било отнето, и тя сега е само площта, която покрива самата постройка. Т.е. не може да се излезе от периметъра на постройката и това наложи реконструкция, малка промяна на основния проект. Затова всъщност се наложи за отново да се влезе в НИНКН. Тази промяна касаеше и други такива специфични неща на терена, така че това е нещото, което ще промени силуета на банята – отвънка ще има една съвременна малка пристройка, която ще обслужва точно предназначението на "Баня Старинна"", разказа Линков.

Вътре ще се запази изцяло пространството, както е редно за паметник на културата. Ще се укрепят стените по проект за реставрацията на няколкото стенописа. Очаква се да излязат и други, когато се махнат слоевете мазилка, които са полагани допълнително. Стенописите ще бъдат консервирани, за да може да се  добие представа какъв е бил интериора в ранните години на банята.

"Освен това, както е известно оригиналното отопление е хипокауст – т.е. под пода за банята има отвори, през които е циркулирал топъл въздух, което е затопляло цялата баня. И намерението ни е в едно от по-малките пространства на банята да бъде изцяло експониран този механизъм на уникалното отопление, каквито си имали тези тип турски бани. Но още от римско време е това отопление. Така че в общи линии това ще бъде за намесата. А останалата част от пространството ще бъде максимално изчистена и пригодена за различни видове експозиции, разбира се с много подходящо осветление. Трябва да се добави и климатизация, която е задължителна за такъв тип пространство", добави Красимир Линков.

Финансирането за проектирането е осигурено от Община Пловдив за техническия и работния проект. Идеята на Община Пловдив е да кандидатства по европейски програми, за да може да се финансира и строителството.