Врачанският окръжен съд днес постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо двама български граждани П. П. и С. П.

Двамата са обявени за международно издирване въз основа на европейски заповеди за арест, издадени на 15 февруари т. г. от съдия по предварително разследване на Първоинстанционен съд в гр. Лече, Република Италия. Двамата задържани са търсени с цел наказателно преследване за "участие в организирана престъпна група“ и "трафик на хора“, а С. П. и за престъплението "свеждане до и държане в положение на робство“, за които най-тежкото предвидено наказание по италианското законодателство е 30 години "лишаване от свобода“. Престъпленията са извършени в различни периоди от май 2021 г. до януари 2023 г.

В съдебната зала и двамата задържани заявиха, че желаят доброволно да бъдат предадени на италианските власти и отрекоха да са участвали в престъпленията, които са им вменени.

Определенията на Врачанския окръжен съд, с които е взета най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража“ спрямо П. П. и С. П., подлежат на незабавно изпълнение с привеждането им в Следствения арест към Затвора във Враца.

Определенията на Окръжен съд – Враца могат да се обжалват и протестират в тридневен срок от днес пред Апелативен съд – София.

Предстои в Окръжен съд – Враца да бъдат образувани, насрочени и разгледани дела по същинското производство по европейските заповеди за арест на двамата задържани за това дали те да бъдат предадени на италианските власти.