С гласа 47 "за“ Общинският съвет се произнесе по предложението на кмета Пенчо Милков на съвместното дружество "ЕЪРПОРТ РУСЕ“ ООД да бъде учредено безвъзмездно право на ползване на летище "Русе" за срок от 10 години. Това съобщиха от Община Русе.

Дружеството е съставено от българските фирми "ЩРАПЛАН“ ЕООД със собственик и управител Антони Търницов и "СТРОЙПРОЕКТ“ ЕООД със собственик на капитала Христо Крушарски. Двамата представиха на място пред съветниците инвестиционното си предложение, а дебатите по него продължиха над 3 часа.

След съвещание с председателите на политическите групи бе предложено и одобрено условие в договора. Съгласно него в рамките на 24 месеца дружеството трябва да извърши необходимите текущи ремонти и да изработи документите, нужни за ползването му като гражданско летище, в т.ч. Генерален план за развитие, ремонт на пистата, изграждане на осветление, видеонаблюдение и други. В случай че това не бъде изпълнено, Общината прекратява договора без предизвестие и без да дължи обезщетение, а всички материални и нематериални блага, направени от инвеститорите, остават нейна собственост.

"Моментът е исторически. Цяла България е наясно, че Русе иска да възстанови търговските полети. Редно е решението за съдбата му да се вземе не от 1 човек, бивш министър, а от 51 русенци, общински съветници“, заяви кметът Пенчо Милков в началото на дебатите.

Антони Търницов е експерт във въздухоплаването и работи по концесионния анализ на летище "Русе" от 2017 г.

"Неговата експертиза ни помогна много и след поставянето на нормативната невъзможност да разходваме средствата от държавата, с него продължихме да търсим варианти идеята да се реализира“, каза Милков.

Опитът на Крушарски идва от бизнеса, в който е лидер в България и чужбина. През последните 22 години той се занимава със системи за извалявания и борба с градушките чрез самолетен способ, а непрекъснато нарастващият интерес към услугата предполага поток от сигурни средства, които да бъдат инвестирани в русенското летище.