Съдбата на Пешеходния мост ще се решава на среща между кмета Костадин Димитров и екипа му, общински съветници от всички политически групи и представители на ББР, която е собственик на концесията. Обсъждането ще се проведе утре, предава "Фокус". Съоръжението наскоро бе наречено "срамен цирей" и "спрелият влак за Карлово".

Пешеходният мост, известен като "Влакът", чието истинско име всъщност е мост "Съединение", е даден през 2000 г. на 35-годишна концесия срещу годишни вноски от 10 000 лева в полза на общината. През 2018 г. държавната ББР го придобива заради необслужвани кредити от концесионера Денис Бареков. 

Идеята за откупуване на моста от банката беше лансирана за пръв път през 2021 г. Още тогава кметът на район "Централен" Георги Стаменов разкри предложението си средната част на съоръжението да остане открита и достъпна за разходки и наблюдения на реката, а търговските обекти да се ситуират в масивните постройки на северния и южния бряг. 

В предизборната си кампания Стаменов обеща, че ще работи за преминаването на Пешеходния мост в управление на община Пловдив и превръщането му в новата атракция на града, едновременно с развитието на крайречната алея, която пък прави връзката от изток на запад. 

Така по-малко от месец след ситуирането на новия Общински съвет всички политически групи проявиха завидно единодушие и сега проблемът за реализацията на намерението изглежда единствено финансов. Преди две години ББР предложи цена от 4.3 милиона лева, платими разсрочено за 10 години. Офертата с днешна дата е леко завишена - близо 5 милиона лева, но при същите условия.

Пешеходният мост е естествено продължение на главната улица и има голям потенциал, убеден е Стаменов. В подкрепа на идеята си посочва, че във всички европейски градове, през които минава река, пространствата около водата са превърнати в привлекателни места за отдих. Изтъква като аргумент факта, че съоръжението е предназначено за пешеходно преминаване между районите "Централен" и "Северен". Идеята на районния кмет е да се обяви архитектурен конкурс за идейни разработки за новата бъдеща визия на съоръжението.