330 изоставени автомобили са премахнати от паркинги и междублокови пространства във Велико Търново. Това съобщават за "Фокус" от Общината. От там уточняват, че колите са репатрирани от началото на миналата година до сега. Всички те са били спрени върху общински площи – паркинги, междублокови пространства и други.

На всеки собственик е издадено предписание за предприемане на действия. По-голямата част от притежателите ги изпълняват – около 300 от проверените автомобили доброволно са преместени на частен имот, или са върнати в движение. Близо 30 са заповедите за принудително репатриране – освен леки коли, премахнати от общински площи са дори и камиони. 10 от возилата са разкомплектовани.

Изоставените МПС са вид отпадък по смисъла на Закона за управление на отпадъците. Те се премахват от общински или държавни площи при следните условия -регистрация, която е прекратена за повече от три месеца или знак за годишен технически преглед, изтекъл повече от три месеца от определената дата за нова проверка.

При установяване на изоставен автомобил собственикъттрябва да предприемат незабавни действия за освобождаване на заетите площи. Ако не го направи, сеинициира процедура по принудително преместване наавтомобилите на специализирана площадка. Ако там возилото не бъде потърсено в 14-дневен срок, следва неговото разкомплектоване. Едновременно с това се налагат и глоби съгласно местната Наредба за опазване на околната среда.