Реорганизират движението по бул. "Дунав" при кръстовището с улица "Победа" в Пловдив, информира репортер на Агенция "Фокус".

Създадена е временна организация на движението и в района ще бъдат поставени съответните указателни знаци. Кръстовището ще остане отворено, за да има достъп до автогара "Север" и гара "Филипово". Промените  в движението са поради стартиране на строителни дейности в понеделник.

Големи сини тръби са стоварени на булевард "Дунав" близо до кръстовището с ул. "Победа" в очакване на старта на подмяната на водопровода и канализацията в района по Интегрирания проект за водите на Пловдив.

Това е втората работна площадка на "Дунав" от реконструкцията на канализационната и водопроводната мрежи в квартал "Кършияка" по Водния цикъл, който се реализира в "Северен". Строителите ще работят в участъка от бизнес сградата към "Голямоконарско шосе", съобщи за медията ни заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев.

Откриването на новата строителна площадка се налага заради забавянето в изпълнението на проекта в участъка "Дунав" - "Брезовско шосе". Едновременно с тази отсечка се работи по булевард "Северен" към кръговото кръстовище на "Дунав". Работата на самото "Брезовско шосе" е спряна поне до март, когато се очаква със затопляне на времето да започне новият археологически сезон, тъй като на мястото има селищна могила и строителните дейности се наблюдават от археолози. 

Работата по "Дунав" - "Брезовско шосе" включва изграждане на нов колектор с дължина 2.746 километра. Така ще се осигури оттичането на смесените води в дъждовно време и ще се предотвратят наводнения. Заедно с останалите мерки по Водния проект ще се намали инфилтрационния поток към Пречиствателната станция за отпадни води.

Интегрираният проект за водите на град Пловдив – Етап I е на обща стойност 115 334 116,42 лева, от които 80 681 485,78 лева безвъзмездно европейско и национално финансиране.