Срокът на ремонта на жълтите павета се удължава до септември догодина, за да се влезе в рамките на мандата на сегашното управление на София. Това каза министърът на регионалното развитие Иван Шишков в ефира на БНТ.

Уговорката да се направи това е между МРРБ и Столичната община и е постигнато на среща между него и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Ремонтът на жълтите павета пред Народното събрание е част от проект, който се финансира по Оперативна програма "Региони в растеж“, която се управлява от МРРБ.

Първо ще се прави анализ на технологията, по която се изпълнява ремонтът и след това ще се реши дали самата община е допуснала грешка в заданието за ремонта, каза Шишков. После ще се реши дали да се удължи гаранцията за ремонта и дали ще се наложи новопоставените павета да се вадят и пренареждат.

При заданието за ремонта бе решено, че трябва да се спазва оригиналната технология отпреди век, тъй като жълтият паваж е културна ценност и Институтът за паметниците на културата е настоявал да се спазва старата технология. Тя обаче не е пригодена за сегашния трафик, който е многократно по-тежък от едновремешния.