Срокът за изпълнение на ремонта на целия център на София, в това число и жълтите павета, е до март 2023 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е готово да удължи този срок до края на 2023 година, но с ясни ангажименти за довършване на обекта, тъй като той може да се превърне в цъкаща бомба за следващия кмет на столицата. Досега обаче такова удължаване не е поискано от Столична община. Това каза в интервю по NOVA министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той сподели, че центърът на София е душата и сърцето на града и човек трябва да е готов да даде своето сърце и душа, когато предприема такъв ремонт. Очевидно е, че има много пропуски в заданието, проекта, изпълнението и неговия контрол.

Арх. Шишков обясни, че не можем да си позволим да загубим парите. Ако няма ясни срокове и критерии как ще завърши ремонтът на столичния център, при предстоящите през следващата година местни избори евентуално незавършен проект ще бъде цъкаща бомба в началото на мандата на следващия кмет. Това ще означава, че за 2 месеца проектът трябва да бъде завършен.

Арх. Шишков сравни проекта с този за изграждането на интерконектора, който беше най-големият проблем за служебното правителство, но за два месеца беше придвижен. Имахме цъкаща бомба, която успяхме да решим. Надявам се и София да реши цъкащата бомба с центъра, каза той. И призова Столична община да поиска парите за проекта за ремонта на центъра на града, който се финансира със средства от изтичащата в края на следващата година Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020. До момента тя не е поискала разплащане на средства, включително за ул. "Граф Игнатиев“, която беше ремонтирана по същия проект, информира министър Шишков.

Друг голям проблем, чието разрешаване започна преди няколко дни, е свързан с намиране на терен и строежа на бъдещата национална детска болница. Мястото е добро, позволява да се изгради чисто нова сграда, каза регионалният министър в отговор на въпрос за този проект. Предложеният терен има само един процедурен проблем. В него трябваше да се вложи държавническо мислене, допълни той. Министър Шишков обясни, че се е срещнал с кмета на Овча купел, след което е постигната договореност и със собственика на намиращия се в средата на терена частен имот. Предстои сключване на предварителен договор за неговото "транслиране“ в единия край на терена. Очаква се общински имот, който също се намира в терена, този четвъртък да бъде дарен от Столична община в полза на държавата.

Очакваме до два месеца да бъде одобрено изменение на подробния устройствен план и да се стигне до виза. Най-важното е Министерство на здравеопазването да направи хубаво задание за проектиране. Досега държавата не знае какво да си поръча. Затова има лоши проекти и след това строеж, каза министър Шишков. И допълни, че срокът за задание ще бъде няколко месеца след изменението на плана, след което ще се изготви проект и тогава ще се пристъпи към строителство.

На въпрос на водещата Лора Крумова кои са били другите варианти за строежа на детския здравен комплекс, регионалният министър посочи, че такива са били местата около банята в кв. "Овча купел“, в Банкя, бившата правителствена болница, както и Окръжна болница. Теренът в Горна баня обаче се е оказал най-подходящият – той е най-голям, мястото е комуникативно и нищо не предвещава да има провал в строителството.

Заради решението на Народното събрание служебното правителство не е плащало нищо от дължимите към строителните фирми 50% от средствата за извършени ремонти на републикански пътища. Направен е анализ. Със сигурност ще има дебат в Народното събрание, каза още министър Шишков. Всички ремонти са възлагани като текущи, но в огромна част има елементи, които ги превръщат в основни. След анализа ще знаем колко от тях са основни и колко – текущи. Това, което е възлагано от държавата в периода 2018-2020 г., е било в нарушение на Закона за устройство на територията, допълни той.

Изостанали сме изключително много с планирането и строителството, каза отново регионалният министър. И напомни, че вече са одобрени подробни устройствени планове за два от участъците на магистралата от Русе към Велико Търново. Одобрен е и подробен устройствен план за магистрала "Европа“ в частта София – Сливница. Тези проекти подготвих в предишния служебен кабинет. Оставих ги на министър Караджов. Намерих ги по същия начин, информира министър Шишков.