Ремонтират емблематичния паметник на Асеневци в старата столица, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Реконструкцията ще включва подмяна на компрометирани заради времето елементи от пиката на монумента. Организацията на дейностите е поверена на търновския скулптор Денислав Сираков. За целта Общината е отделила 50 000 лева от местния бюджет.

Около паметника няколко дни има разположен 80-тонен кран с близо 40-метрова вишка. Районът е обезопасен. Очаква се ремонтът да приключи дни преди 22 септември – Деня на Независимостта на България, тъй като паметникът на Асеневци е специална част от програмата на националните чествания, чиито център ще е Велико Търново. Там ще бъде излъчено обновеното 3D mapping шоу, в което за пръв път ще участват и 50 дрона.

Паметникът Асеневци е посветен на царете Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II. Построен е през 1985 година, при навършването на 800 години от въстанието на братята Асен и Петър. Мечът, около който са разположени четиримата Асеневци, символизира мощта и възхода на средновековна България.

Династията на Асеневци управлява Второто българско царство между 1187 и 1280 година. Произходът на династията е български според българската историография. Самите Асеневци се разглеждат като наследници на българските царе Самуил, Петър I и Симеон I, а своята държава – като продължение на Първата българска държава.

Луиза ТРАНЧЕВА