Ремонтират основно физкултурните салони на ОУ "Стою Шишков“ и СУ "Отец Паисий“ в Смолян. Това стана ясно на днешното заседание на Общински съвет – Смолян, на което съветниците дадоха съгласието си общината да осигури допълнително финансиране на двете училища в размер на 276 676 лв.,, за да може да зе изпълнят предвидените дейности по програмата, предаде репортер на "Фокус“.  

По Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 - 2026 г., чийто срок за кандидатстване бе до 10.01.2024 г., общинските училища - Основно училище "Стою Шишков“- гр. Смолян и Средно училище "Отец Паисий“ – гр. Смолян, бенефициенти по горепосочената програма, подадоха своите проекти предложения, се посочва в докладната записка. Община Смолян, като собственик на обектите на интервенция, подготви необходимите инвестиционни проекти, за които бяха издадени разрешения за строеж от Главния архитект на Община Смолян. Предвидените строително-монтажни дейности, допустими по Модул 2 "Основен ремонт на съществуващи физкултурни салони“, включват: текущ ремонт в помещенията - физкултурен салон и съблекални и доставка и монтаж на оборудване, изпълняване на авторски надзор, строителен надзор и инвеститорски контрол по време на строителството и всички необходими такси, свързани с въвеждането на обекта в експлоатация.

Общият бюджет на проектното предложение (вкл. оборудване и обзавеждане) за ОУ "Стою Шишков“ е 725 684,00 лв., а за СУ "Отец Паисий“ – 750 992,00 лв. Максималният размер на безвъзмездното финансиране, допустим за един проект е 600 000,00 лв. На етап кандидатстване не се изисква решение на общински съвет, но след одобряването следва да се осигури допълнително финансиране в размер на 125 684,00 лв. за ОУ "Стою Шишков“ –гр. Смолян и 150 992,00 лв. за СУ "Отец Паисий“ – гр. Смолян.

Крайният срок за изпълнение и отчитане на одобрените дейности е 31.12.2027 г., съгласно Решение №103 от 15.02.2024 г. на Министерския съвет.

Общинските съветници попитаха дали в средствата по проекта са предвидени средства за ремонт на покривите на физкултурните салони и зам.-кметът Марин Захариев ги увери, че са предвидени средства и за тях.

Решението за осигуряване на допълнително финансиране от страна на община Смолян за ремонта и оборудването на помещенията в двете училища бе прието със 17 гласа "за“, 4 "против“ и 4 "въздържал се“.