Зала "Съединение" на Регионален исторически музей Пловдив ще бъде ремонтирана. Вече е пусната обществена поръчка за цялостното обновяване, информира репортер на Агенция "Фокус".

Ремонтът е на стойност малко над 18 000 с ДДС. В рамките на 40 дни ще бъдат боядисани стените и таваните, ще се обновят прозорците, дървените врати, ще се цикли и лакира паркета, плюс двете стълбища, ще се боядисат парапетите на стълбищата и на втори етаж на залата.

В сегашния Исторически музей се е помещавала Областното събрание на Източна Румелия. В центъра на зданието е предвидена просторна парламентарна зала за заседания, а страничните крила са предназначени за администрацията. Сградата обаче остава без първоначалното си предназначение, когато на 6 септември 1885 година е провъзгласено Съединението на Източна Румелия и Княжество България и столица на обединената българска държава става София.

През март 1886 г. със заповед на министър-председателя Петко Каравелов в сградата се настанява Пловдивската народна библиотека (днес Народна библиотека "Иван Вазов“) и музей.