Авариен ремонт за укрепване на улица "Главна“ тече в свищовското село Ореш. Дейностите ще струват на местната администрация 354 хиляди лева, предаде кореспондент на "Фокус“.

От Общината уточняват, че проектът включва изпълнение на строително-монтажни работи за укрепване на улица "Главна", която е сериозно засегната от свлачищни процеси, които възпрепятстват нормалното движение по пътя и застрашават безопасността на жителите в населеното място. Отсечката преминава през цялото село и е част от общински път. Тя е главна пътна артерия и вход за достъп до село Ореш. Освен това се явява и десен бряг на "Орешко дере“.

"Предвиждат се дейности по овладяване на авариралия десен бряг на дерето, като се изгради укрепителна стена. Средствата за строително-монтажните работи са осигурени от ЗДБ за реализиране на Инвестиционната програма на община Свищов. За авариралия десен бряг на  "Орешко дере" са предвидени няколко мероприятия, целящи да възстановят надеждната експлоатация на дерето и пътя, като изграждане на подпорна стена, укрепване ската на дерето с габиони и ново бетонно корито под съществуващо съоръжение. Преди това ще се направи почистване на дерето и прилежащите му откоси от отпадъци и растителност; ще се извърши механизирани и ръчен изкоп за оформяне на профила и ще се направи кофраж за полагане на бетон и подложен бетон за подпорни стени и корито. Няма да бъде пропусната и направата на битумна хидроизолация“, обясняват от Общината.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи и дейности по договора е 6 месеца.