345 000 лева са вложени в ремонти на уличната си мрежа селата и градовете на територията на Великотърновска община през 2022-а година, предаде кореспондент на "Фокус“. Това са средствата, които те са получили по програма "Местни инициативи“, става ясно от отчета на управленската програма на кмета Даниел Панов за миналата година. Най-високи са усвоените суми в Ресен и Самоводене, съответно по 16 999,80 лева. Ремонти за по 15 998,62 лева са направени в Ново село, Пчелище и Леденик.

С тези пари са извършени основен ремонт на улична мрежа и възстановяване на разрушени участъци от общински пътища.

В Шемшево пък са вложили 15 999 лева в ремонт на читалището, а в други шест села са изградили нови паркове за над 93 886 лева. Част от парите са отишли и за дейности по защита на населението от бедствия като почистване на речни корита и язовири, укрепване на свлачища, възстановяване на мост.

Програма "Местни инициативи“ съществува от 13 години. Бюджетът за миналата година бе в размер на 500 хиляди лева, колкото е и през 2023-а. До момента чрез нея са подкрепени местни инициативи за 4 240 000 лева.

Въпреки всичко това, жителите на селата на територията на общината казват, че има още много какво да се направи, като основните проблеми са липса на качествено здравеопазване по места, на редовен междуградски транспорт и магазини.

Луиза ТРАНЧЕВА