Модернизират сградата на Професионалната държавна търговска гимназия в Свищов. От Общината в крайдунавския град уточняват за "Фокус“, че ремонтните дейности ще стартират в началото на януари. Средствата в размер на 2 489 999 лева са осигурени чрез Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020.

"Цялостният ремонт и подобаващо обновление на ПДТГ "Димитър Хадживасилев“ са  дългоочаквани както за училището, така и за Община Свищов, тъй като сградата е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с национално значение. Реализирането на проекта е един дълъг и трудно извървян път, съпътстван от съвместните непримирими усилия и решителни действия от страна на ръководството на Общината, Министерството на образованието и науката, и училището. Достолепието на емблематичния архитектурен шедьовър, дело на австрийския архитект Паул Бранк ще бъде възродено и запазени архитектурните достойнства на зданието – паметник на дарителството, родолюбието и просвещението“, поясняват от местната администрация.

Дейностите предвиждат реставрация, въвеждане на енергоспестяващи мерки, вътрешен ремонт на сградата и ремонт на спортната площадка.

Луиза ТРАНЧЕВА