Скандални кадри от ремонт в Прохода на Републиката взривиха социалната мрежа Фейсбук, предаде кореспондент на "Фокус“. На тях се вижда как строителите режат асфалта от пътя, трошат го със специална машина и го изхвърлят в канавката. Видеото е публикувано от Теодор Буюклиев, който му е поставил некрасноречивото заглавие "Ремонт Хаинбоаз...не виждам къде е проблема“. Коментарите на потребителите са в същия дух - "Браво на тия "професионалисти“, пише един от потребителите, "Да видим дали някоя институция ще се самосезира! Или само вземат заплати?“, пита втори, а трети пък обясняват, че подобни ремонти се случват по протежението на целия проход.

Мястото на реконструкцията е при километър 31-ви – между селата Вонеща вода и Мишеморков хан. Там има и следи – асфалтът е надран, след това отпадъците са изхвърлени зад мантинелата, в близост до река и защитена местност.

От Агенция "Пътна инфраструктура уточниха за "Фокус“, че тече ремонт в Прохода на Републиката – между 0 км и 33-и км и са уведомени за този вид дейности. Също обясниха:

"Заснетият видеоклип е от района на с. Мишеморков хан /при 31-ви км/. От заснетото се вижда фрезоване на старата настилка за оформяне на фуга между нов и стар асфалт, а не извършването на асфалтови работи. След приключване на този етап от работния процес може да се предприемат асфалтовите дейности. При фрезоването на настилката движението на автомобили е било спряно изцяло и служителите на фирмата-изпълнител не са изчакали предвиденото превозно средство, което да събира фрезования материал. Решили са, че събирането му може да се осъществи в обхвата на пътя в следващите дни, за да приключат започнатите дейности във възможно най-кратък срок и да се възстанови движението на трафика. През настоящата седмица събраният в обхвата на пътя фрезован материал ще бъде извозен и депониран до предвидените за целта площадки. Участъкът ще бъде почистен от "Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД. За извършените дейности, показани в клипа, фирмата-изпълнител е наложила санкции на техническия ръководител на обекта, съгласно вътрешните правила за работа на фирмата.

Ремонтните дейности, които се извършват в участъци от републикански път II-55 Велико Търново – Гурково, с обща дължина около 33 км, /между 0 км и 33-и км/, са за 1 176 978 лв. с ДДС. Изпълнител е фирма "Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД. Машинното изкърпване на трасето трябва да приключи до 1 май“, се казва още в позицията на АПИ.

По случая проверка извършват и експерти от РИОСВ – Велико Търново. От там са категорични, че действително има замърсяване край пътя, но то е минимално и не е опасно за природата. Контролът от тяхна страна продължава, като към момента глоби не са налагани и планирани.