Рекорден брой участници - над 1000 души до момента, ще участват в тазгодишния Маратон Варна, научи репортер на "Фокус".

Атлетите са представители от 32 държави, като най-малкия, записал се до момента, е на 5 години, а най-възрастния е на 74 години и ще бяга на класическата дистанция от 42,195 километра.   

Ново трасе ще посрещне участници в морската столица, съобщиха още на пресконференция днес организаторите на мащабното спортно мероприятие.

За първи път в историята Маратон Варна ще определи държавните шампиони в тази атлетическа дисциплина. Осмото издание на надпреварата е тази неделя (14 май) и организаторите отново имат за приоритет да стимулират българското участие. С основна заслуга за провеждането му е Община Варна, която дори и в най-трудните години не допусна да бъде нарушена традицията с едно от превърналите се в емблематични за града събития, колоритен пролетен спортен празник в морската столица.

Стартът и тази година е точно в 9.30 ч. по традиция от площад "Независимост“ до Варненската опера. Първи потеглят участниците в класическия маратон, след тях през пет минути ще тръгнат тези в полумаратона и накрая бягащите 10.5 км. Новото тази пролет е бягането на 2.5 км, в което се очаква да се включат най-малките желаещи да участват. Точно в 10 ч. в зоната на старт-финала ще бъде дадено началото на Деня на предизвикателството с инициативата "15 минути активност с Декатлон“, която ще завърши с теглена на томбола с награди в 12.00 ч.

След старта бегачите се отправят по централната пешеходна зона и навлизат от главния вход в Морската градина, а после се включват за кратко по пътя Варна – Златни пясъци. Предимство за атлетите е да бягат сред зеленината на парка и пред очите им да бъде морският хоризонт.

Рекордният брой заявки за участие (досега са се регистрирали над 1000 бегачи), много от тях от чужбина, сред които от Германия, Румъния, Англия, и др., могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратонът на 21 км и по-кратката на 10.5 км, което е предпоставка да се включат още любители на бяганията в България, поканени са лекоатлетическите клубове и бегачески организации от цялата страна. Контролно време на маратона е 5 часа и 30 минути.

Фактът, че в морската столица ще се определят държавните шампиони по маратон за тази година осигурява участието на най-добрите ни състезатели в тази дисциплина. По традиция ще стартират и няколко елитни бегачи от водещите в света школи – Кения, Етиопия и др. Организацията е подпомогната от много доброволци и хора на реда, надпреварата ще се излъчи на живо по спортно ориентирания канал на националната телевизия.

Награждаванията се очакват от 11.00 до 11.20 ч. за 10 и 21 км, а призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени след 12.30 ч. Парични премии са предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите дистанции. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред "ветераните“ над 45 г.

Заради провеждането на Маратон Варна тази неделя от 8:30 ч. до най-късно 15:30 часа ще бъдат затворени за движение на автомобили няколко пътни участъци във Варна, сред които от площад "Славейков" по бул. "Приморски" по посока Летния театър, от там по бул. "Цар Освободител" към Червения площад. Ще бъде затворено и дясното платно по бул. "Княз Борис" от Икономическия университет до резиденция "Евксиноград". Ще е затворена и Алея Първа. От полицията апелират гражданите да се съобразяват с временната организация, която е въведена заради спортното мероприятие. 

Рекордите на маратона са притежание на кенийски атлети: при мъжете Осеа Тюей (Кен) с 2.16:35 ч. от 2019 г., а при жените  Джабет Наом (Кен) бяга преди две години за 2.33:08 ч.

Ето кои грабнаха титлите и призьорите във Варненския маратон миналата пролет: Мъже: Омер Алканоглу 2.28:02 ч., Шабан Мустафа 2.28:44, Мирослав Спасов 2.29:35 ч. Жени: Маринела Нинева 2.44:26 ч., Надежда Ангелова 3.05:12, Никол Камарашева 3.19:09 ч.