Около 500 бегачи от различни възрасти и краища на България и света ще стартират в 08.00 ч. тази събота в трите дистанции: маратон 42,195 км, полумаратон 21 км и четвърт маратон 13 м. Това съобщи експертът по спортни дейности в Общината Силвия Никова. 

Подготовката на дългото 42,195 км трасе е към своя край. От няколко дни доброволци и любители на планинското бягане поставят временна маркировка, която ще бъде премахната до 10 дни след маратона. Трасето се почиства от отпадъци оставени от т.н. барбекю туристи и от паднали дървета и храсти.

Това е единственият маратон в света, чието трасе изцяло се състои от използвани от хайдутите древни пътеки, съществуващи и до днес, вече като туристически маршрути. Той се провежда върху скалния масив "Сините камъни“ над градът на 100-те воеводи, включвайки също местността Карандила и вр. Българка, най-високият връх в Източна Стара планина. Трасето на маратона е проектирано така, че да минава близо до 14-те антични и средновековни крепости на Сините камъни. Трасето е сертифицирано от ITRA и е клас М50, който ти дава право за участие на UTМB сериите от Обиколката на Монблан.

Стартът на Маратон "Хайдушки пътеки“ тръгва и свършва от центъра на гр. Сливен от Стария бряст, преминавайки през цялата главна улица на града преди да влезе в планината. С класическата си маратонска дистанция, той има елементи на типичен градски маратон по асфалтово трасе, но същевременно 90% от трасето са горски пътеки.

За най-малките ще се проведе "Детски маратон“ по главната улица на гр. Сливен. Той няма да стартира с масовият старт на маратон "Хайдушки пътеки“, а няколко часа по-късно.

За победителите са предвидени парични награди, а за всички завършили дистанциите 13, 21 и 42 км. ще има медал-сувенир.

Организатор на най-мащабната проява от този вид в града ни е Фондация "Стария бряст“