И тази година Регионален исторически музей – Бургас е отличник в Нощта на музеите. Едно от най-важните събития в културната програма на морския град, привлече над 13 000 посетители в своите експозиции. В най-дългата музейна нощ, за периода от 18:00 до 00:00 часа, Археологическата експозиция на музея е посетена от над 7 хиляди души. Несъмнено, важен фактор за този огромен интерес, е гостуването на копието на Панагюрското златно съкровище. Дълги опашки се извиха пред музея с чакащи, дошли специално да се докоснат до уникалните експонати. Изложбата ще гостува в Археологическия музей до 30-ти август, тази година. Тези, които не са успели да я видят в Нощта на музеите, могат да го направят през следващите месеци. Посетителите ще имат удоволствието да се насладят и на изложбата "Рисувана керамика от Аполония – Созопол“. Тя също бе представена в зала – трезор на Археологическата експозиция на РИМ – Бургас. Съдовете, които са от богатата колекция на Археологически музей – Созопол, ще могат да бъдат разгледани до 30-ти април 2025 г.

Пъстра, с много настроение и кулинарно неустоима беше най-дългата музейна нощ и на ул. "Славянска“ 69, където се намира Етнографския музей. Над 2000 души се забавляваха на музикалната сцена на открито с брилянтните изпълнения на Бургаския духов оркестър.

В Етно кухнята посетителите дегустираха свинско с лапад по котленски. Традиционното ястие бе приготвено, специално от директорът на Регионален исторически музей – Бургас, д-р Милен Николов.

Голям интерес предизвика и новата изложба "Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“, която може да бъде видяна, до края на месец юни в Етнографския музей.

Любимият музей на децата – Природонаучният, за поредна година посрещна множество посетители. Освен постоянната експозиция, публиката високо оцени и гостуващата изложба "Записки по българските орхидеи", която може да се види и през месец юни. Над 500 деца и над 1400 възрастни избраха Природонаучния музей и прекараха незабравими моменти  в нощта на 18-ти май.

Друг акцент в празничната програма на музея бе гостуващата изложба "Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието. Над 2000 посетители, избраха да дойдат в Историческата експозиция на улица "Лермонтов" 31. Там, всеки дошъл, с голям интерес разгледа снимковия материал, който обхваща периода от първите публикации по темата за предучилищното образование от Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. Изложбата ще гостува в Историческия музей до 30-ти септември, тази година.