Най-мащабното шествие преминава по улиците на Бургас. Заявката е от площад "Тройката“ до Казиното да преминат над 11 хиляди души, предаде репортер на Burgas24.bg.

В парада, посветен на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност, се включиха деца, ученици, учители, просветни и културни дейци. Участие взеха 35 детски градини, 45 училища, представители на четирите университета в Бургас, духовенството, читалища и културни институти. Музикални и мажоретни ученически състави.   

След достигане в Морската градина учениците на всяко училище ще поднесат цветя на паметник от Алеята на възрожденците. В 11.00 часа на открита сцена "Охлюва“ започна тържествен концерт "Език свещен на моите деди“. В него ще участват Детска вокална група "Морски песъчинки“, Детски хор "Милка Стоева“, Детски народен хор "Трепетлика" и Вокално студио "Сезони“. Водещи ще бъдат Валерия Вълчева и Ванеса Вълчева от Младежка театрална трупа "Валери и приятел“.

Предвидена е специална организация на движението през днешния ден. Органите на реда ще спират колите по пресечките на улица "Богориди" с улица "Лермонтов", улица "Константин Фотинов", улица "Цар Симеон I" и бул. "Демокрация" за времето от 10.30 до 12.30 часа.

В Дружество на художниците в Бургас от 12.00 часа ще бъде открита традиционната изложба на бургаските художници "24 май“, на която по традиция ще бъде връчена наградата "Млад художник на годината“.