Регионална библиотека "Николай Вранчев“ - Смолян бе домакин на инициативите от втория ден на арт фестивала "Празник на цветовете", съобщиха от културната институция. Организирано от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Смолян, това ново за града ни събитие събра малки и големи в пространството на трите културни институции – музей, галерия и библиотека, за да даде нов поглед върху света на емоциите и светоусещането ни, чрез похватите на арт и психо терапията.

Основна тема на занятията в библиотеката, озаглавени "Приказкотерапия", бе значението на приказките в израстването ни като личности и моделите на поведение, които откриваме в тях. Психологът Елена Бончева прочете познатата и любима на всички приказка "Червената шапчица", като въвлече присъстващите възрастни в дискусия за правилното разбиране и представяне пред деца на приказно съдържание.

Под формата на игра и с помощта на приказката "Хензел и Гретел", терапевтът Павлина Красина накара групата си от деца да влезе в света на приказните герои и да сподели емоциите, предизвикани от техните действия.

Йога практики за справяне със стрес, рисунка върху лице, изработване на книгоразделители с природни материали и консултации с Бахови терапевти бяха другите занятия, съпътстващи този първи цветен арт фестивал.