Литературно четене, посветено на живота и творчеството на известния сливенски писател Радой Ралин бе организирано от РБ "Сава Доброплодни" в Дома за стари хора в Сливен. Инициативата е посветена на 100 години от рождението на поета, писател, дисидент, сатирик и бунтар, който вместо ятаган и пушка използва своите писалка, ум и уста и за когото културата е седяла винаги над държавността.

Радой Ралин е роден е в Сливен на 23 април 1922 г. Р.Ралин е автор на 12 поетични книги, 17 книги с проза, 5 сатирични пиеси, 5 киносатири, 11 сценарии за игрални и документални филми и др. За първи път печата свое стихотворение през 1931 г. в детския вестник "Изгрев“ в Сливен. Първите му хумористични стихотворения са публикувани през 1939 – 1940 г. във в. "Бургаски фар“.



В творчеството си възражда нетрадиционните за българската сатира кратки жанрови форми – епиграма, апострофа, афоризма, сатиричната парабола; разширява жанровата територия на съвременната сатира, вътрешновидовото богатство с уникалните си думи-хибриди. Работи активно във всички жанрове на сатиричното изкуство. Неговите творби са превеждани на 37 езика (включително и китайски).

На срещата са представени важни моменти от живота и творческите "битки" на Р.Ралин споделени от него в литературната анкета "Просто живях…", съставена от литературния критик Вихрен Чернокожев. Прочетени бяха и стихотворения, епиграми и афоризми на писателя.

Много емоционално възрастните хора споделиха своето мнение и впечатления от творчеството на писателя. Припомниха си с вълнение колко популярни са били сред хората епиграмите осмиващи недъзите на обществото и управлението на страната през 70-те и 80-те години на миналия век.