На днешния ден нотариусите от Регионална нотариална колегия-Варна ще отбележат 24 години свободен нотариат, а на 25 октомври държавите членки на Европейския съюз ще отбележат за 20-ти път Европейския ден на правосъдието-ден, който служи за информиране на гражданите на ЕС за техните права и достъп до трансгранично правосъдие в ЕС, съобщиха от нотариалната колегия в морската столица. 

От 17.00 до 17,30 ч., варненските нотариуси ще посетят  Държавен архив – Варна, за да  разгледат експозиция от документи, които касаят нотариалната дейност. РНК-Варна изказва благодарност на екипа на ДА – Варна и по-специално на г-н Владимир Владимиров за предоставената възможност.

17,30 ч. ще предадем за съхранение в ДА-Варна документи от основаването на Регионалната нотариална колегия и първите години на частния нотариат.

17,35 ч. ще се насладим на изпълнението на млади музиканти от НУИ "Добри Христов", с които празникът ни ще стане още по-пълен.

         

На 25 октомври ще проведем ОТКРИТИ НОТАРИАЛНИ ДНИ

В Зала "Пресцентър" на ФКЦ-Варна от 15 до 18ч. гражданите и гостите на морската столица ще могат да получат безплатна консултация от нотариус в рамките на 15 мин. Идеята на държавите членки на ЕС е да организират събития около и на датата, които имат за цел да доближат правосъдието до гражданите, за да им даде  възможност да научат повече за правото и правните притоцедури.

Като част от събитията, които ще бъдат отбелязани в Европейския ден на правосъдието през тази година, Съветът на нотариатите от Европейския съюз (CNUE) организира "Ден на отворените врати" за нотариатите-членове.          Съветът на нотариусите на Нотариалната камара реши българският нотариат да се присъедини към инициативата, като на 25 октомври (вторник) да бъде организирана кампания за безплатни нотариални консултации за гражданите. 

Инициативата ще е от полза за гражданите, за които по една или друга причина е затруднен достъпът до нотариални услуги. Консултациите са безплатни и анонимни, всеки може да постави въпрос и в рамките на 15 мин. да получи отговор.