От този месец Регионална библиотека "Дора Габе" в Добрич започна дейности по нов проект - "Библиотеката - нови платформи за достъп до книжовно наследство, пространство за интеркултурен диалог“. Това съобщи Галя Маринова, главен библиотекар в направление "Библиотечно-библиографско и информационно обслужване" и експерт "Връзки с обществеността", предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. Тези активности са по Програмата за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти за 2022 г. на Национален фонд "Култура“.

Новите дейности изискват по-големи умения на екипа в използването на новите технологии. В този контекст в интерактивната зала на библиотеката е проведено онлайн обучение на 12 библиотекари за работа с Модул e-Lib/I-Lib Prima "Аналитично описание на статии.Краезнание". Предназначен е за създаване и поддържане на база данни от аналитични описания на статии от вестници, списания, периодични сборници, части от книги и рецензии. Лектор на обучението е Таня Войникова, представител на фирмата, с чийто софтуер работи  регионалната библиотека в добруджанския град. 

Липсата на такъв модул в досегашната й дейност затруднява както библиотечната работа, така и обслужването на ползвателите, разкриването на богатия краеведски фонд и представянето му в интернет пространството. Споделената краеведската информация в глобалната мрежа е възможност за потребителите по всяко време и място за бърз и ефективен достъп до електронни ресурси за историята, културата и обществения живот на Добруджа в помощ на образованието, научните изследвания, културата и туризма. 

В рамките на проекта е предвидено и модернизиране на дизайна на съществуващия уеб сайт, ново обзавеждане в помещенията и осигуряване на техника за адаптиране на библиотечно културно пространство. 

Регионалната библиотека има богат спектър от онлайн услуги. Те са достъпни в рубриката "Е-услуги", която разполага с 6 модула: Интернет каталог, В помощ на библиотекаря, Електронна доставка на документи, Междубиблиотечно заемане, Искам да прочета! и Тематична библиографска справка. 

Жулиета НИКОЛОВА