Регионална библиотека "Дора Габе" в Добрич вече е с профил в платформата Книговище - новините на детски език  Това съобщи Галя Маринова, гл. библиотекар в направление "Библиотечно-библиографско и информационно обслужване" и експерт "Връзки с обществеността", предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич.

Онлайн пространството, което всички четящи деца, родители и учители разпознават и обичат, е предоставило профил на библиотеката в добруджанския град. С него библиотекарите ще могат да отправят различни тематични предизвикателства към своите малки читатели.

"Мисията на Книговище е да помогне на всяко българско дете да открие удоволствието от четенето, да се научи да осмисля прочетеното по-добре, да изгради трайно желание за знание и любопитство към света, а състезателният елемент увлича в смислена надпревара, подобрява диалога между ученици, учители, родители и библиотекари", посочват от екипа на платформата.

Много идеи за съвместна работа и педагогически практики са обсъдени на среща между библиотекарите от сектор "Работа с деца" в добричката библиотека и Искра Джанабетска, съосновател на платформата. И двете страни са обединени от обща мисия – децата да учат чрез четене и проверка под формата на игра с креативните въпросници, свързани с текста и посланията на детските книги.

След онлайн запознанството и старта на партньорските отношения с Книговище, библиотеката в Добрич вече има възможност да предоставя код за 30 % отстъпка от цената на индивидуалните и семейни абонаменти за Книговище на своите читатели.

Жулиета НИКОЛОВА