Регионален исторически музей – София реализира документалната изложба "Исторически паркове и градини на София“, съобщиха от институцията. Създадена в чест на първите паркостроители на София, експозицията обхваща периода 1878 – 1939 г. Откриването е в сградата на Музея (пл. "Бански“ 1) на 23 юни 2022 г. от 18:00 ч.



Изложбата "Исторически паркове и градини на София“ представя документи от фотоархива, архива с пощенски картички и архива за недвижимо културно наследство на Регионалния исторически музей – София. Проследява развитието на зелената система на София от обявяването й за столица до началото на Втората световна война.



Реализацията на зелената система е възможна благодарение на труда на чуждестранни и български специалисти. Отдадена е почит на най-изявените, сред които е французинът Йосиф Фрай. В периода 1906 – 1933 г. той заема длъжността "градски градинар“.



В експозиционно отношение хронологично са представени съществуващи, както и изчезнали или променени градински съоръжения. Фигурират емблематични за града паркове и градини: Градската градина (Александровска), резерватната част на Борисовата градина, Университетската ботаническа градина и др.



Разгледани са комплекси с историческо озеленяване, например паркът на Военното училище (сега Военна академия "Г. С. Раковски“), паркът на Духовната семинария, мемориалният комплекс Софийски централни гробища и др.



Включени са знакови озеленени площадни пространства. Водещо е мястото на площад "Свети Александър Невски“ със сложната си и цялостна система на исторически озеленени площи. Представени са площадите "Бански“, "Руски паметник“, "Света Неделя“, "Възраждане“ и др.



В изложбата документално присъстват градините около софийските църкви и кварталните градини (някои са първите разсадници на София от началото на ХХ в.). Включена е информация за залесяването на първите софийски булеварди и озеленяването на Перловската и Владайската река.



В изложбата е представена и една от най-успешните реализации в градинскопарковото изкуство на София – реконструкцията на Розариума в Борисовата градина от 2019 г., по проект на Столична община.



Специално за изложбата са направени хербарии на растения от историческите паркове и градини. Растенията са събирани през месец май 2022 г. Автор е доц. д-р Димитър Узунов от Националния природонаучен музей – БАН.



Временната експозиция "Исторически паркове и градини на София“ може да бъде разгледана в периода 24 юни – 25 септември 2022 г. Партньори на изложбата са: Столична община, Националният природонаучен музей – БАН, Софияплан, СО.