Регионален център за предприятията на социалната и солидарната икономика ще се създаде в град Ловеч. Това съобщи днес пресцентърът на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Правителството е възложило на министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров да сключи договор за покупка на недвижим имот, който се намира в града на люляците. Имотът ще бъде обявен за публична държавна собственост и ще бъде предоставен безвъзмездно за управление на МТСП. Имотът се намира в град Ловеч. Придобиването му е в изпълнение на инвестиция "Развитие на социалната икономика“ от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Целта на проекта е да се създаде мрежа от регионални центрове за предприятията на социалната и солидарна икономика в шестте района за планиране в България. Това ще допринесе за тяхното модернизиране и дигитализиране и за развитие на регионален подход на политиката по социална и солидарна икономика.

Финансирането е със средства от Механизма за възстановяване и устойчивост.

Предприятията на социалната и солидарната икономика работят според закон, който е в сила от 02.05.2019 г. Той урежда обществените отношения, свързани със социалната и солидарна икономика, видовете субекти и мерките за тяхното насърчаване, както и условията и реда за дейността на социалните предприятия. Законът има за цел да насърчи развитието на социалната и солидарна икономика като стопански отрасъл със специални правила за подобряване на достъпа до заетост и обучения за придобиване или усъвършенстване на професионалната квалификация с цел повишаване на жизнения стандарт на определени лица. Това са предимно хора с трайни увреждания, продължително безработни лица, лица до 29-годишна възраст, които нямат предходен професионален опит, и други категории хора. Всички те са описани подробно в закона.