Не са събрани достатъчно подписи, за да се проведе обществено допитване по въпроса дали община Благоевград да изтегли инвестиционен заем от над 17 млн. лева, за да построи нов аквапарк със спа център и да благоустрои парк Бачиново край Благоевград.

Това заяви председателят на Общинския съвет Радослав Тасков. Инициативен комитет още миналата година започна събирането на подписи за свикване на местен референдум с въпроса "Одобрявате ли решението на Общински съвет – Благоевград за поемане на дългосрочен дълг за реализиране на инвестиционно намерение Скапто Терме аквапарк Бачиново?"

За месец са били събрани 12 075 подписа, като ГРАО е установила едва 8589 коректни записи. В подписката е имало лица, които нямат постоянен адрес в Благоевград, такива със сгрешени ЕГН или адреси, което ги прави невалидни. Необходимият брой подписи за задължително провеждане на референдум е 10% от хората с постоянен адрес на територията на Община Благоевград или 9365 души.

"Такъв референдум нямаше как да събере необходимия брой гласове, за да стане задължителен и решението щеше да е на общинския съвет. Аз винаги съм казвал, че това е излишен лукс. Никой не е против да се допитваме до гражданите, но ако е на цена да затрудним социалната дейност на общината и да вземам жизненонеобходими пари, смятам, че е излишен лукс", заяви още Тасков.

С непровеждането на реферндума ще бъдат спестени най-малко 350 000 лева на данъкоплатците. Председателят на общинския съвет смята, че трябва да бъдат направени промени в Закона за допитване до народа, които да позволяват на местната власт да провежда референдуми онлайн или по друг по-достъпен начин, който в същото време да е и законен.

"След като може преброяването на населението в България, включително всички данни, лични данни, да бъде извършвано онлайн, не виждам причина допитванията да не станат по същия начин. Има платформи, които са суперзащитени, от които не излизат данни“, допълни още Радослав Тасков.