12 жители на Варненска област са арестувани днес за купуване на гласове. Това е равносметката до момента от провеждащата се от началото на деня специализирана полицейска акция, в защита на политическите права на гражданите и противоборство на битовата престъпност, съобщи днес комисар Веселин Вълчанов - началник на Криминална полиция във Варна.

Образувани са 22 досъдебни производства. 12 от тях са по чл. 167 от НК за купуване на гласове, където в ал. 1 пише: Който с цел да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин поиска или получи имотна облага, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

Дилърите на купуването на гласове, са предлагали пари за различни политически партии и коалиции, стана ясно още от брифинга днес във Варна. Предимно са арестувани в малки общини в областта – Бяла, Провадия и др.

Общо към момента от началото на специализираната акция са закопчани общо 45 души, като останалите са за битова престъпност и разпространение на наркотици. Иззето е количество дрога.

Задържано е и едно лице, търсено с Европейска заповед за арест, съобщи още началникът на Криминална полиция във Варна - комисар Веселин Вълчанов.