Рецитал "Възпев за Родопа“ се проведе в Областна администрация – Смолян. Той бе част от проявите, посветени на честването на Националния празник на поезията. Събитието откри Светозар Казанджиев-председател на Клуба на дейците на културата в Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян.

В Атриума на Областна администрация Смолян прозвучаха стихове на поетите Боян Ангелов, Матей Шопкин, Иван Есенски, Димитър Милов, Даниела Добрева, Анжела Димчева, Екатерина Глухова, Христина Димитрова и др. Събитието уважиха главният секретар на Областна администрация Георги Кисьов, директори на държавни институции, служители от Областна администрация и граждани.

От името на областния управител Стефан Сабрутев, приветствие отправи заместник областният управител Христо Станчев.

"Националният празник на поезията  се утвърди като духовен празник за града ни и даде на Смолян облика на духовно средище, на поетичен град, в който живеят интелигентни, четящи и пишещи хора. Град, в който  не престава да гори огъня на културата! През последните 40 години Смолян е домакин за седми път на Националния празник на поезията, което ни дава самочувствието, че родопчани сме достойни наследници на Орфей! Много радостен е и факта, че все повече млади сърца са запалени към перото и книгата, за което заслугата е на всички Вас! От сърце пожелавам на всички участници в Националния празник на поезията здраве, благополучие и лично щастие! Вярвам, че творческите и житейските Ви послания ще завладеят  сърцата на читателите!“, се казва в поздравителния адрес на областния управител Стефан Сабрутев.

Председателят на Съюза на българските писатели в Смолян  Боян Ангелов изрази благодарност към организаторите на събитието, защото по този начин се възкресяват смолянските празници на поезията.

"Природната красота, която се излъчва от планината,  неминуемо води до една душевна красота. Хората от  Родопа планина, която е сърцето и душата на България,  не може да не бъдат красиви и външно, и душевно", каза председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

Националният празник на поезията беше открит вчера пред паметника на Орфей и Родопа в Смолян. Символичният огън запали известният писател Матей Шопкин, който определи Родопите като свещена планина. Зaпaлeният cимвoличeн oгън бe cpaвнeн oт cмoлянcĸия пoeт и пиcaтeл Cвeтoзap Kaзaнджиeв c изгapящa мeтaфopa нa пoeзиятa. Poдoпa caмa пo ceбe cи e пoeзия c ocoбeнa aypa, посочи Kaзaнджиeв.

Организатори на Националния празник на поезията са Съюз на българските писатели, Клуб на дейците на културата и Община Смолян.