Кампанията, организирана от общината и "Екопак" "Градска рециклиада“ под наслов: "Рециклирай пластмасовите бутилки и метални кенове – Спаси живот“ продължава в Добрич до декември 2023 г. В нея могат да участват всички - институции, бизнес, общински и държавни структури, социални, образователни и културни институти, предаде репортер на "Фокус".

Има два начина за предаване на събраните разделно отпадъци - чрез разноцветните контейнери по места в целия град или чрез извозване самостоятелно до Площадката за разделно събиране. Тя се намира по ул. "Христо Ботев" 68 и работи всеки делничен ден от 9:00 ч. до 18:00 ч. За целите на кампанията се отчитат всички количества, събрани от всички състезания, инициативи, организирани от общината, площадката за разделно събиране както и тези, събрани през системата от контейнери за разделно събиране на "Екопак България".

Целта е тази година да се увеличи с поне 70% събираемостта на пластмасови бутилки и алуминиеви кенове на територията на общината за периода от март до декември 2023 г. спрямо същия период на миналата година. Ако целта бъде постигната или надмината, "Екопак" ще осигури възможност за животоспасяваща първа помощ при сърдечен арест, от която могат да се възползват всички граждани на Община Добрич.

При успешен резултат от кампанията ще бъдат поставени един или няколко автоматични дефибрилатора на подходящи обществени места в Добрич.

Жулиета НИКОЛОВА