В близкото до Кюстендил село Шишковци предстои Международния фестивал "Балканска черга“. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Кюстендил Борислав Крумов, председател на Сдружение "Роден край“. Фестивалът ще се проведе между 16 и 18 септември. Тази година, по повод 140 години от рождението на големия български художник Владимир Димитров – Майстора, ще бъде разстлана 140-метрова черга, с която ще бъдат приветствани гостите. По традиция и тази година "Балканска черга“ ще бъде изпъстрена с разнообразна фолклорна програма, кулинарни и занаятчийски демонстрации, както и много изненади за малки и големи.

"На 16 септември от 20.30 наш гост ще бъде Борис Дали, на 17 септември Бисера и Лидия и любимият изпълнител на македонски песни - Володя Стоянов – Воеводата“, каза Крумов.

През втория ден на фестивала участниците на празника ще подредят 10-метрова черги от зелници, баници и погачи, ще има конкурс "Зелника на Майстора“. Сръчни домакини от България, Сърбия и Северна Македония ще покажат нагледно как се месят баници и как се приготвя традиционния за региона качамак. Специални гости ще бъдат певиците Бисера и Лидия.

"И през третия ден всички гости и участници на "Балканска черга“ ги очакват многобройни фолклорни изпълнения на групи от региона. Именно тогава ще се проведе турнир по дърпане на въже и канадска борба“, допълни Борислав Крумов.