Видеоклип, разпространен в социалните мрежи с вързани кучета в гората край Девин, стана повод за десетки коментари и възмущение, предаде репортер на "Фокус“. В клипа мъж показва десетина кучета от бойни породи, които са завързани в гората край родопския град. Животните са оставени без вода и храна, вързани на синджири от метър, а по телата им се виждат рани от наранявания. В клипа се съобщава, че животните се отглеждат от човек известен в Девин като лихвар. Според заснелия клипа, кучетата се развъждат незаконно в гората и след това се обучават и използват за боеве с кучета. Само за няколко часа, видеоклипа има над 64 000 гледания в социалните мрежи

Районният прокурор на Смолян Татяна Найденова каза, че по случая са задържани двама души. Спрямо единия от тях е поискана постоянна мярка за задържане. Обвинението е за закана за убийство. Става въпрос за автора на видеоклипа, който е обвинен, че се е заканил с убийство и е извадил нож пред магазин в Девин на мъж с думите "Ще те заколя, ще те изкормя“.

В полицията в Девин е подаден сигнал само за изчезнало породисто куче. Извършени се издирвателни мероприятия и кучето е открито в двора на бивш приятел на стопанина му.

В Областната дирекция на МВР – Смолян няма подаден сигнал за малтретиране на животни.

Кметът на Девин, Здравко Иванов заяви, че е разпоредил проверка по случая.