Нови пет улици да бъдат включени в обхвата на "синя зона" в Пловдив предлага общинската администрация, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Община Пловдив смята, че платено паркиране трябва да има на бул. "Свобода"  в участъка между улиците "Перущица" и  "Царевец", ул. "Генерал Данаил Николаев", ул. "Лейди Странгфорд", ул. "Пейо К. Яворов" и ул. "Янко Сакъзов". 

Включването на тези пет улици в мрежата за краткосрочно платено паркиране е част от Проекта за промяна на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за организацията на движението и паркирането на територията на община Пловдив е публикуван на сайта на общината. Той трябва да остане там 30 дни преди да бъде внесен за обсъждане и гласуване от Общинския съвет.

Документът уеднаквява терминологията с Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата по отношение на пътен знак "Д21" - от "Инвалид" на "Място за паркиране на пътни превозни, обслужващи хора с увреждания". В "синя зона" се осигуряват определен брой фиксирани с пътен знак Д21 места за безплатно паркиране на МПС, обслужващи хора с увреждания.

Максималното време на престой е до 3 часа. Въвежда се специален талон (вижте го в прикачената галерия) за установяването на времето за престой на автомобил, притежаващ карта за паркиране на местата, определени за превозните средства, обслужващи хора с трайни увреждания".

С наредбата се прецизира и редът за домуване на автомобили, собственост на лица с адресна регистрация в обхвата на "синя зона". Собственици с адресна регистрация в обхвата на "синя зона" често влизали в пререкания със служители на ОП "Паркиране и репатриране", твърдейки, че пропускът им дава право да паркират навсякъде в зоната, а не където домуват. Служителите срещат трудности при принудително задържане на такива автомобили и това налага промяна на текст в Наредбата за конкретния случай. 

Затова сега се предлага собственици или ползватели на пътно превозно средство с  адресна регистрация в обхвата на "синя зона", на "зелена зона" или в пешеходни зони, съседни до зоната за платено паркиране, да имат право да паркират на основание издаден пропуск за платено паркиране за конкретна улица, попадаща в обхвата на зоната".

Неправомерно паркиран автомобил на място, обозначено с неподвижен пътен знак в режим "Служебен абонамент", може да бъде преместен принудително, като водачът/собственикът поема разходите по принудителното преместване и отговорното пазене на специализиран паркинг.