Част от "Къщата на ангелите" в Пловдив ще бъде превърната в Музей на ютията. Това съобщи в интервю за "Фокус" Пламен Панов, заместник-кмет "Култура, археология, туризъм". Музеят в Пловдив ще е вторият такъв в Европа, след Франция.

"Трябва да благодарим на кмета Здравко Димитров за това, че когато приемахме разчета на Общински съвет бяха заделени средства в размер на 380 000 лева, които са предадени на Етнографския музей. Преди повече от месец, заедно с директора доц. д-р Ангел Янков, ние стартирахме ремонтните дейности. В момента самата сграда, известна като "Къща на ангелите", се адаптира от хостел, каквато беше доскоро, за това да бъде експозиция на Етнографския музей. Така че една голяма част от тази сграда – тя е, мисля, четириетажна, тя ще стане Музей на ютията", поясни Пламен Панов.

Той добави, че отделно в сградата ще има и Детски образователен център.

"Всички наши музеи на този етап достигнаха до ситуация, в която им е тясно и трябва общината в бъдеще време, в следващи управленски мандати да мисли как ще им разширява материалната база. Самият Археологически музей – хвалим се, че само от Небет тепе, например ще излезнат и излизат още артефакти, има близо 500 000 или 600 000 такива, които не са показани никъде, и то заради липса на площ. Така че предизвикателството е пред бъдещото управление на града.  Ние започнахме в това управление да търсим решения, както направихме с Етнографския музей, но в следващите мандати ще трябва да се търси място и за Природонаучния музей, и за Археологическия музей и т.н. ", каза още Пламен Панов.