Съвкупност от разнообразни културни прояви и атрактивно Коледно градче ще бележат предстоящите празници в Благоевград. Тази година Градската градина ще се превърне в място с неповторима атмосфера, където жителите и гостите на града ще имат възможността многократно да се докоснат до Коледния дух по един неповторим начин, съобщават от Община Благоевград.

Коледното градче ще предлага на едно място топли напитки – капучино, ароматен чай, топъл шоколад, ще има обособена грил зона и сцена, на която ще се представят различни прояви – караоке за деца, занимателни игри, танцови изяви и др. Жителите и гостите на Благоевград ще могат да станат свидетели на това как небезизвестните Логодажки баби приготвят популярния местен шарен хляб. Мотото на Коледния фестивал в Благоевград тази година е "Да бъдем заедно на Коледа“, в което се фокусират двете основни послания за този хубав празник – да бъдем и заедно.

Коледното градче в Градската градина ще бъде открито на 2 декември, като непосредствено преди това ще се състои традиционното тържество за запалване на коледните светлини на пл. "Георги Измирлиев“.

За целия месец декември Община Благоевград е подготвила множество събития. На 13 и 14 декември благоевградчани ще могат да гледат премиерния спектакъл на Ансамбъл "Пирин“ "Между девет планини“, който предизвика истински фурор в НДК - София, както и в множество други градове в страната.

Коледни концерти подготвят и от Камерна опера Благоевград – на 16 декември и Биг Бенд Благоевград – на 21 декември. Центърът за личностно и творческо развитие на децата ще представи с много трепет своя годишен коледен концерт, който ще бъде на 20 декември. Две училища също се включват със свои прояви. Това са Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий“ с концерт на 22 декември и Езиковата гимназия "Акад. Людмил Стоянов“ с благотворителен концерт на 19 декември.

Кукленият театър ще представи изключително наситена програма с тематични представления. За първи път в Градската художествена галерия ще отвори врати и Коледно ателие. В него през първите три съботи от м. декември (3-и, 10-и, 17-и) галерията ще предоставя възможност на професионални и любители художници да рисуват във вдъхновяваща обстановка, като ще бъдат обособени работни места чрез поставяне на стативи и постановка на предмети за рисуване на натюрморт. Ще се допуска и рисуване на свободна тематика. С произведенията от Коледното ателие ще бъде наредена изложба през м. януари 2023 г., а Общата художествена коледна изложба-базар на художниците от Благоевград и гости ще се открие на 16 декември. Регионалният исторически музей се включва в Коледния фестивал с две събития.

На 15 декември от 15:00 часа ще бъде открито Ателие за изработка на сурвачка с традиционни материали, а от 17:00 часа на същия ден ще се проведе лекция : Сур-васка или сур-вачка (локалната традиция и мита). Регионалната библиотека "Димитър Талев“ подготвят няколко тематични събития, сред тях са "Елха на равносметката“, Коледни работилници за деца, Книжки самоходки и др.  Театър "Искри и сезони“ ще гостува с комедията "Женско царство“ по Стеля Костов на 15 декември.  Коледни концерти в зала "Яворов“ ще имат и танцовите студиа в Благоевград "Дежа вю“ и "Силвана денс“. Церемонията "Спортист на годината“ ще бъде на 7 декември в зала "Скаптопара“, а на 10 декември пък в Спортен комплекс "Пирин“ ще бъде представен спектакъл по артистично плуване – "Паметта на водата“.

Това са само част от събитията, подготвяни в Благоевград за предстоящите Коледно-новогодишни празници.