Основателят и изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона" инж. Пламен Панчев даде разяснения, защо е важна въглеродната неутралност.

Репортер на "Фокус" присъстваше на организирано събитие, където се обсъждаше развитието на бизнеса в района, но и зелените политики, към които бизнесът се насочва.

Инж. Панчев сподели, че се връща от Дубай, където се е провела конференцията COP 28 свързана с климатичните промени, на което е участвал първият Български павилион свързан с "Тракия икономическа зона".

"Това е първата въглеродно неутрална икономическа зона в Европа. Целите са да го реализираме до 2050 година чрез много ясен план, какво трябва да се постига всяка една година. Това не е просто намерение. Проектът в сериозна реализация. Спокойни сме, че ще достигнем до резултат."

Той уточни, защо е важна въглеродната неутралност и какво се прави в тази посока.

"Нова конкурентоспособност. Ние привличаме новите инвеститори по този начин, но те го искат. Нямаме компания, която е дошла при нас и не е поставила много ясно условията за зелена енергия - какво количество и на каква цена. Голяма част от тях искат да е свързано директно към техните предприятия. 

Една част от тях са готови да инвестират в това, други искат някой друг да инвестира. Тук е ролята и на зоната."

Припомняме Ви, че наскоро бе подписано партньорство между "Тракия икономическа зона“ с партньори от Италия, които ще изградят мащабен интермодален хъб с три терминала в Пловдив, Бургас и София. Те ще осигуряват транспортирането на стоки като се използва комбиниран транспорт  — шосеен, железопътен, воден и въздушен.