Разкрита е организирана престъпна група - хора, които са наемали мними берачи на трюфели, които са извършвали фиктивна дейност, а фирмите им са декларирали 50 млн. лв. печалба пред данъчните. Това заяви Румен Попов, заместник-апелативен прокурор по време на специален брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус". В момента двама от престъпниците са задържани и са с мярка за неотклонение задържане под стража.

Престъпната група е прибирала пари чрез данъчни престъпления. Те са наели 63 човека като берачи на гъби, които обаче не са извършвали дейност, дори не разпознават различните видове горски гъби, стана ясно от думите на заместник-апелативния прокурор. 

По документи са събирали трюфели, като за 6 месеца, печалбата, която са декларирали, възлиза на стойност 50 милиона лева, а дължимото ДДС е 12 млн. лева.

"Държавата е била ощетена с 1 млн. лв.", уточни Румен Попов.

След претърсвания и изземвания в 20 жилища, иззети са документи, печати и други доказателства за престъпната дейност, разпитани са свидетели. На 5 декември са задържани трима участници в престъпната група, след като са се опитали за вземат банков кредит. Предоставяли са стока фиктивно към фиктивни дружества в цялата страна. 

Повдигнати са две обвинения за пране на пари на две лица, в процес на изясняване на ролята и на трети участник. Издирват се още замесение в престъпната дейност. Има събрани данни, че групата се занимава и с други тежки криминални деяния, освен данъчни престъпления и пране на пари. Главният организатор и неговият помощник, които са всъщност задържаните в ареста са имали ръководни длъжности във фирмите.

Престъпленията са се извършвали в рамките на две години от 2020 до 2022.