Изложбата на Националния литературен музей "Как ще спреш ти мене – волната…“ ще бъде открита в Кюстендил, съобщиха за "Фокус“ от читалище "Братство“. Експозицията, която е посветена на живота и творчеството на поетесата Елисавета Багряна, ще бъде открита от 17.00 часа в читалището. 

През 2023 година се навършват 130 години от рождението на гранд дамата на българската поезия. 

В 22 постера изложбата разказва духовните пътешествия на Вечната и Святата.  

Знаковите пътувания на Багряна, родили шедьоври като "Стихии“, "Моята песен“ и паметни стихотворни цикли като "Бретан“, "Словенски вечери“, "Париж-Венеция“, Турския, Ливанския и Бразилския, са представени в цялото богатство на междукултурните диалози, чиито посланик е една от най-талантливите и красиви българки на всички времена.

Малко известни и премълчавани литературно-исторически сюжети са разкрити документално. За ценителите на историята са представени и ред непознати факти за гражданката Багряна: участието ѝ в защитата на българските евреи; помощта ѝ за освобождаването от концлагер на писателя Асен Босев преди 1944 г. и на анархиста от Хасково Делчо Василев след 1944 г. и др. Не са премълчани флиртът на поетесата с властта след 9 септември, пътуванията ѝ до Москва, конгресите за мир и форумите на жените из цял свят.

Венцеслав ИЛЧЕВ