Комисията по законност към Общински съвет -  Родопи е взела решение да допусне до сесия предложението за провеждане на местен референдум в село Белащица, съобщи за Агенция "Фокус" Павел Гимишев, председател на Инициативния комитет за отделянето на населеното място от община "Родопи" и присъединяването към община Пловдив. 

Решението е взето след получаване на официално потвърждение, че подписката за свикване на местен референдум е валидна. Това означава, че на сесия на "Родопи" общинските съветници трябва да решат дали разрешават или не разрешават провеждане на допитването до населението. 

"Решението на Общински съвет - Пловдив е принципно, странно е връщането от областния управител с тези мотиви. След офциалното писмо от ГД ГРАО ОбС-Пловдив трябва да си препотвърди решението си. Въпрос на политическа воля и разум от всички общински съветници" - коментира Гимишев.

Разнопосочната информация за броя на подписите се получила заради чиста формалност. След събирането на подписите и пренасянето им от хартиен на електронен носител е пропусната графата за номера на адреса. Преди гласуването в ОбС - Пловдив, от община Пловдив поискали от Инициативния комитет да променят форма́та, което е направено без да се допълва нищо. Така подписите се оказали с 18 по-малко от необходимото. По-късно от община "Родопи" изпратили писмо да променят таблицата с указания как да стане. Така вторият електронен носител вече съдържал коректна информация за валидните 451 подписа. 

Ако се даде възможност на хората да изразяват свободно волята си, това ще доведе до развитие и на самите общини, убеден е Павел Гимишев.