Домакинства, живеещи в населените места в община Ветрино, Варненска област, ще получат 248 компостери за градински отпадъци – за цветя, плодове и зеленчуци, сено, трева, стебла, листа и клони на едногодишни и многогодишни растения. Други 26 ще бъдат разположени на обществени места – градини, паркове, зелени площи.

Това ще се случи в изпълнение на договор за доставка на компостери за домашно компостиране и две дробилки за предварително третиране, стана ясно на пресконференция по проекта "Изграждане на система за компостиране на място на биоразградими отпадъци на територията на община Ветрино“. Финансирането е по Оперативна програма "Околна среда“ 2014-2020 г. Общата стойност на инвестицията е 237 844, 90 лв. Бенефициент е местната администрация. Основната цел е предотвратяване образуването на биоразградими отпадъци чрез осигуряване на компостери и мобилни съоръжения за предварително третиране.

Община Ветрино е направила проучване на общественото мнение сред жителите си по отношение потребностите, интересите и готовността за събиране и компостиране на битови биоразградими отпадъци. Анализирани са нагласите към употребата на компост за собствени нужди.

Създаден е онлайн информационен портал – greenvetrino.com, проведени са образователни кампании за популяризиране на резултатите от проекта в пет учебни заведения.