Досъдебно производство за държане на висикорискови наркотични вещества /59 растения от рода на конопа/ с цел разпространение и отглеждане води Окръжна прокуратура – Габрово. Това съобщават за "Фокус“ от Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Окръжна прокуратура – Габрово наблюдава досъдебно производство, започнало с неотложно следствено действие на 4 ноември и се работи по две престъпления – за държане с цел разпространение на 48,032 кг. високорискови наркотични вещества – канабис, и засяване и отглеждане на 59 броя растения от рода на конопа. Това съобщи и.ф.окръжен прокурор Жени Шикова, която е и наблюдаващ прокурор на съвместен брифинг с Цветомир Цонков – директор на ОД на МВР – Габрово и Тодор Тодоров - главен разследващ полицай при ОД на МВР – Габрово.

Неотложните следствени действия са извършени от екип на ОД на МВР Габрово в присъствие на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово. Наркотичните вещества са открити в къща, находяща се в обезлюдено населено място в кметство Гръблевци, общ. Габрово. В дворно място към къщата са намерени засяти и отглеждани и 59 броя растения от рода на конопа. Установените наркотичните вещества в къщата са в големи размери, на обща стойност 192 000,00 лева.

Директорът ОД на МВР – Габрово изясни, че по постъпила оперативна информация са предприели незабавно действия по локализиране на местопроизшествието и установяване на лицето в труднодостъпна изолирана местност.

Наблюдаващият прокурор изясни, че в качеството на обвиняем е привлечен мъж на 45 години за престъпление по чл. 354а ал. 2 изр. първо във вр. с ал. 1 изр. първо от НК, наказуемо с лишаване от свобода от 3 до 12 години и по чл. чл. 354в, ал. 1 от НК.

Събран е голям обем веществени доказателства, средство и предмет на посочените престъпления – машина за вакуумиране, приспособление за сушене и други вещи, сочещи подготовка и системност на тази престъпна дейност.

Извършителят е реабилитиран, но са събрани доказателства за висока обществена опасност на обвиняемото лице и на деянието и Окръжна прокуратура – Габрово е постановила задържане на лицето за срок до 72 часа, като днес Окръжна прокуратура - Габрово ще внесе искане до Окръжен съд – Габрово за вземане на постоянна мярка "Задържане под стража“.

Действията по разследването, установяването съпричастност и на други лица към тази престъпна дейност продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.