Кибер полицаи предотвратиха незаконно разпространение на телевизионно съдържание, съобщиха от МВР.

Операцията на служители от дирекция "Киберпрестъпност“, от секторите БОП в Пловдив и Варна и с участието на представители на Европол е проведена вчера. Реализацията е в рамките на разследването, започнато през 2020 г. за извършено престъпление по чл. 172а от НК, под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив.

В резултат на предприетите действия е пресечено предоставянето на незаконна кабелна телевизия от доставчик на интернет услуги (DC Corporation), осъществяващ дейността си на територията на Пловдивска област и във Варна.

Според събраните доказателства кабелният оператор е препредавал повече от три години до крайните си клиенти телевизионни програми, без необходимото по закон съгласие на правоносителите и без да уведоми за тази си дейност контролните държавни органи, както изисква законът.

Предмет на доказване е също системното нарушаване от оператора на правата върху обекти на авторското и сродните му права. Иззети са документи и дигитални устройства, чрез които се е осъществявало незаконното препредаване. 

Операцията е проведена в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за борба с криминални заплахи (EMPACT). България, в частност ГДБОП, ръководи приоритетната дейност по борба и разрушаване на престъпни мрежи и престъпни дейности на индивидуални предприемачи, участващи в престъпления срещу интелектуална собственост.