За първите пет месеца на годината в област Кюстендил са предоставени 38 разрешителни за работа на непълнолетни лица, съобщиха за "Фокус“ от Дирекция "Инспекция по труда“ – Кюстендил. Най-често непълнолетните се наемат за извършване на дейности в областта на хотелиерството, ресторантьорството и търговията и то по време на лятната ваканция.

От "Инспекция по труда“ посочват, че се извършват непрекъснати проверки относно извършваната трудова дейност от страна на учениците. До момента не са констатирани нередности. Наемането на непълнолетни лица, без разрешение се счита за престъпление и се подава сигнал към прокуратурата.

Създадена е необходимата организация при издаването на разрешителни, което става до 7 дни. От работодателите се изисква документи, които са задължителни за всяко едно работно място. Минималната възраст за започване на работа е 16 години, а непълнолетните лица работят при облекчени условия на труд.

Работното време за тях е 35 часа седмично, при петдневна работна седмица, за което следва да получат минимум определената минимална работна заплата за страната. За тях е забранено полагането на извънреден или нощен труд.