Районният съд във Варна наложи пробация на 50-годишен, отправил закани с убийство към две жени, съобщиха от съда. Подсъдимият беше признат за виновен по повдигнато спрямо него обвинение по чл.144, ал. 3 от Наказателния кодекс - за отправяне на закана с убийство, като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Деянието е извършено на 7 август 2019 год. Късно вечерта на тази дата, след употреба на алкохол и като носел в себе си сгъваем нож, подсъдимият влязъл в квартален магазин за хранителни стоки във Варна и започнал да отправя неприлични предложения към продавачките. Той бил помолен да напусне магазина, а две клиентки му направили забележка за държанието, което го ядосало допълнително и ситуацията ескалирала.

Виждайки че служителките подават сигнал с паник-бутона към охранителната фирма, мъжът тръгнал да излиза от магазина, като заплашил едната от клиентките, за която знаел че живее в съседен блок, с думите "Ще те причакам и ще ти се случи случка“. Малко след това подсъдимият действително причакал във входа на блока двете жени, които се прибирали заедно, насочил към тях острието на ножа си и се заканил да ги убие.

Потърпевшите хукнали да бягат, а той ги следвал и викал, че ще ги заколи. Междувременно пристигналите екипи на СОТ видели случващото се, успели да избият ножа от подсъдимия и впоследствие той бил задържан от полицията.

Деянието, извършено от 50-год. мъж представлява престъпление против личността. По силата на постигнато между страните в съдебна зала споразумение, което бе одобрено от Районен съд - Варна, той получи наказание "пробация“.

В продължение на осем месеца подсъдимият подлежи на задължителни пробационни мерки, като трябва да се регистрира по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и да провежда срещи с пробационни служители. В негова тежест са и направените по делото разноски.

Съдебният акт е окончателен.