Районен съд – Кюстендил е приключил през 2022 година 56 наказателни дела от общ характер, с предмет: управление на МПС в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества, по чл. 343б от НК. За сравнение през 2021 година тези дела са били 49 на брой, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Кюстендил. Ефективни наказания "лишаване от свобода“ за срок от 3 до 5 месеца са получили 11 водачи на МПС, в повечето случаи за повторно управление на МПС след употреба на алкохол.

Най- младият водач е на 26 години, а най- възрастният на 56 години.

44- ма водачи на МПС, управлявали след употреба на алкохол или наркотични вещества са получили наказания "лишаване от свобода“, изпълнението на които е отложено за изпитателен срок от по 3 години. На 9 от тях, съдът е наложил и наказание "глоба“, в размер от 200- 500 лв. Четири от осъдените са жени, останалите 52- ма водачи са мъже.

Районен съд – Кюстендил одобри първото за 2023 година споразумение и наложи наказание на водач на МПС управлявал след употреба на алкохол. Подсъдимият В. П. се признава за виновен в това, че на 25 декември 2022 г., в гр. Кюстендил, срещу Спортното училище е управлявал МПС  с концентрация на алкохол в кръвта си над 1, 2 на хиляда, а именно – с 2, 91 на хиляда, установено по надлежния ред. Подсъдимият ще изтърпи наказание "лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години, както и наказание "лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 12 месеца.