Районният съд в Добрич започна работа по Образователната програма “Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2022/2023 година. Това съобщиха от пресцентъра на съда. В обучението, организирано от съда, са включени десетокласници от СУ "Св. св. Кирил и Методий“.

Образователната инициатива е започнала с лекция за професията на съдебния служител. Темата е представена от съдебния администратор Албена Димитрова, която е запознала младежите със структурата на специализираната и обща администрация в съда. Учениците са имали възможност да посетят различните звена на администрацията и в разговор със съдебните служители да научат какви са задълженията на деловодителите, секретарите, съдебния архивар и призовкарите. Разяснено им е какъв е пътят на съдебните книжа от внасянето им в регистратурата на съда до приключването на съдебното производство. Учениците са проявили подчертан интерес към начините за архивиране и сроковете за съхранение на делата. За първия си урок по образователната програма десетокласниците са били придружени от техния преподавател Бонка Господинова.

Програмата се осъществява по споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Целта й е да допринесе за разширяване на познанията на учениците за съдебната власт, да спомогне за формирането на правна култура при младежите, както и за повишаване на степента на спазване на законите. Районният съд ще продължи заниманията с десетокласниците от СУ"Св. св. Кирил и Методий“ и през 2023 година.